Was Niels gezond geweest als de artsen destijds mijn signalen hadden opgepikt en hem eerder hadden onderzocht? Waarom werd de meest vreselijke diagnose die er was – een hersentumor – niet meteen uitgesloten? Geen enkele arts wil toch een hersentumor missen?’

Geen zorgverlener wil fouten maken
Hoewel geen enkele zorgverlener fouten wil maken, gebeurt dit toch vrijwel dagelijks. In veel gevallen door gebreken in de communicatie met de patiënt en tussen zorgverleners onderling. Soms met dramatische gevolgen. In ‘Hadden ze maar geluisterd…’ laat journalist Matthijs Buikema zien dat veel medische fouten voorkomen kunnen worden als patiënten en zorgverleners beter met elkaar communiceren en samenwerken. Dit alles vergt een inspanning van zowel zorgverleners als (toekomstige) patiënten, ieder vanuit hun eigen positie.

Rol van patiënten
Zo vertelt het boek dat patiënten zelf een belangrijke rol kunnen spelen bij het veiliger maken van de zorg. De lezer krijgt praktische tips hóe hij als (potentiële) patiënt daaraan kan bijdragen. Bijvoorbeeld door zich goed voor te bereiden op een behandeling en te weten wat hem te wachten staat. Door een dokter volledig te informeren over de klachten, door vragen te stellen en door tijdig aan de bel te trekken als iets anders gaat dan verwacht.

Rol van zorgverleners
Het boek is tegelijkertijd een oproep aan zorgverleners om beter te luisteren naar de patiënt en hem uit te nodigen bij te dragen aan zijn eigen veiligheid. Want om een actieve rol te kunnen spelen moeten zorgverleners hun patiënten daar wel de ruimte voor bieden. ‘Hadden ze maar geluisterd’ geeft inzicht in ervaringen en biedt patiënten en zorgverleners handvaten om meer samen te werken aan patiëntveiligheid.

Over de auteur
Matthijs Buikema is freelance journalist, gespecialiseerd in patiëntveiligheid. In 2009 verscheen van zijn hand Dit nooit meer (vertaling: When Healthcare Hurts), waarin vooraanstaande Nederlandse artsen openlijk over hun medische fouten vertellen. Dit resulteerde in een nominatie voor de EU Health Prize for Journalists 2010. In 2011 schreef Buikema het boek Onder zeil, een veelgeprezen reconstructie van een medische fout in het Rotterdamse Havenziekenhuis. Voor zijn nieuwste boek werkte hij nauw samen met de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Veel patiëntenervaringen in ‘Hadden ze maar geluisterd…’ zijn afkomstig uit de meldactie Patiëntveiligheid die de NPCF in 2010 en 2011 organiseerde. Het boek is vanaf 23 mei verkrijgbaar in de (internet)boekhandel (prijs € 14,95, isbn 9789081693707, Zin Publishing).

bron: Matthijs Buikema