Frank Jol, orthopedisch instrumentmaker,
Hij is een kunstenaar die mensen voor uit helpt. Letterlijk. Met kunststof, hars en composieten maakt hij protheses.
Frank Jol (40), orthopedisch instrumentmaker, doet als het even kan, er nog een portie levenslust bij.
HOE KOM JE ERBIJ OM DIT VAK TE KIEZEN?
Dat was eigenlijk een vergissing. Ik was negentien en had een advertentie van een ziekenhuis gezien: instrumentenmaker gezocht. Dat leek me wel leuk, dus daar ging ik op af. Ik dacht dat ik instrumenten zou gaan maken die worden gebruikt in het ziekenhuis, maar dat was niet zo. Vanaf de eerste dag wist ik: dit is iets voor mij.
WAT DOE JE PRECIES?
Ik maak protheses en ortheses: technische voorzieningen die je leven kunnen verbeteren. Voor mensen met een beperking en voor mensen met pijnklachten of functieverlies door bijvoorbeeld een beroerte. Een prothese, een vervangend ledemaat, maak ik voor mensen die een arm of been missen.
Ortheses zijn hulpmiddelen voor mensen met pijn of functieverlies. Ik wil mensen pijnvrij krijgen en ze in staat stellen de dingen te doen die ze graag doen. Zo maak ik bijvoorbeeld een kniebrace voor een motorcrosser met pijnlijke knieën, een steunzool voor recreatieve sporters met een doorgezakte voorvoet die pijn doet. Een korset voor een gebroken rug, spalkjes voor scheve kinderbeentjes en steunkousen voor bejaarde mensen. En alles daar tussenin.
DOE JE ALLES ZELF?
Nee, ik ben twaalf jaar terug wel begonnen als eenmanszaak, maar inmiddels werken er vijftien man bij me. We breiden ons terrein steeds verder uit: zo geven we nu ook voedingsadvies en trainingsschema’s. Dat is leuk; nét die toegevoegde waarde kunnen leveren.
WAT BEN JE: AMBACHTSMAN,ZORGVERLENER OF KUNSTENAAR?
Van alles wat denk ik, maar vooral ook ondernemer. Ik zou mezelf omschrijven als een ambachtskunstenaar die dienstverlenend onderneemt. (lacht) Ik bedenk en creëer technische oplossingen waarmee ik mensen help. Ik heb twee specialisaties: kinderen en sport. Tegen kinderen zeg ik dat ik benenmaker of spalkenmaker ben.
WAT HEB JE MET SPORT?
Met sport is je leven in beweging, letterlijk. Je lichaam heeft dat nodig. Sport werkt heilzaam op je geest. Ik doe veel voor sporters, voor Bibian Mentel, wereldkampioen aangepast snowboarden, maakte ik een been. Haar onderbeen is geamputeerd na botkanker toen ze begin dertig was. Een topwijf! Voor een jongen van twintig maakte ik een arm. Van zijn moeder mocht hij nooit fi etsen, ze was als de dood dat er iets zou gebeuren. Hij kwam hier, vastbesloten om te gaan fietsen. Later keerde hij razend enthousiast terug: ik wil ook scherpe bochten kunnen maken! Als hij op de pedalen stond, bleef de arm te passief. Dan ga ik oplossingen bedenken en het aanpassen. Hij heeft nu 4.000 kilometer gefietst, op hoog niveau met tourtochten in de bergen. Geweldig!
WAAR BEN JE TROTS OP?
Ik ben er trots op dat ik bewustwording op gang breng. Iemand met een beperking kan net zo functioneren als jij en ik. Mensen die bij mij komen, hebben vaak veel meegemaakt en zijn op hun pad terug uit een diep dal. Ik kan ze weer in de verte laten kijken. Als ze ervoor open staan natuurlijk, anders wil het niet.
bron: plusmagazine